Blauwalg

Blauwalg zijn eigenlijk geen echte algen, maar schadelijke bacteriën. Ze vormen een blauwgroene slijmerige laag die vaak op de bodem ontstaat, maar zich ook kan verspreiden over het decoratiemateriaal en de planten.

Blauwalg is herkenbaar aan de penetrante geur die vrij komt wanneer je het tussen je vingers wrijft.

Mogelijke oorzaken van blauwalg:

Blauwalg in het aquarium kunnen ontstaan door verschillende oorzaken.

  • Vervuild water
    • Er wordt teveel gevoederd
    • Er zijn teveel vissen in het aquarium
    • Er wordt te weinig onderhoud gepleegd (water verversen, filter en bodem schoonmaken)
    • Er is geen goede doorstroming
    • De filterpomp is niet krachtig genoeg of zit verstopt
    • Er is een ammoniumpiek ontstaan
  • Direct zonlicht op het aquarium
  • Te hoge fosfaat-waarde
  • Te lage nitraat-waarde

Bij vele beginners ligt de oorzaak van blauwalg in het aquarium meestal aan slecht onderhoud of teveel vissen in het aquarium.

Een overvloed aan licht, in de vorm van direct zonlicht kan ook voor een blauwalgenplaag in het aquarium zorgen.

Ben je zeker dat je aquarium keurig wordt onderhouden, je filterpomp de nodige capaciteit heeft en het aquarium geen direct zonlicht ontvangt? Dan is het verstandig om de fosfaat-waarde en nitraat-waarde te meten. Een te hoge fosfaat-waarde samen met een te lage nitraat-waarde kunnen een blauwalgenplaag creëren.

Blauwalg in het aquarium bestrijden:

Blauwalgen hechten zich gelukkig niet zo vast aan de planten of het decoratie materiaal in vergelijking met baardalg of draadalg. Je kan ze vrij makkelijk losmaken met een stokje en vervolgens afhevelen met je aquariumstofzuiger.

Net zo makkelijk als je blauwalgen verwijdert uit het aquarium, komen ze ook weer terug. Als je de oorzaak niet aanpakt zullen ze al snel het hele aquarium gaan domineren. Blauwalgen zijn meestal dan ook de reden dat vele beginners met de hobby stoppen en het aquarium verkopen.

Hardnekkige blauwalg kan je bestrijden dmv een blackout. Verwijder eerst alle alg en ververs 50% van het water. Controleer het nitraat gehalte, is deze té laag voor een gezonde plantengroei, dan kan je Easy Life Nitro toevoegen. Omdat blauwalg zuurstof uit het water onttrekt is het ook aangeraden een luchtsteentje in het aquarium te plaatsen. Dek het aquarium nu volledig af, zet je lampen uit en stop de eventuele toevoeging van CO2. Laat het aquarium 3 dagen in het donker staan, ververs wederom 40-50% water en bouw het aantal uren licht weer geleidelijk op.

Je kan ook kiezen voor een bestrijdingsmiddel tegen de Cyanobacteriën waaruit blauwalg bestaat.