Draadalg

Draagalgen bestaan uit lange groene slierten die je hele aquarium kunnen overwoekeren als je ze de gang laat gaan. Wordt meestal veroorzaakt door een te laag CO2 gehalte in het aquarium. Ze kunnen bijzonder snel groeien, dus het is een kwestie van snel in te grijpen wanneer je deze algensoort aantreft.

Wat is de oorzaak van draadalgen in het aquarium?

Wanneer draadalgen in het aquarium (of de vijver) opduiken, duidt dit bijna altijd op een C02 tekort. Dit kan dan weer meerdere oorzaken hebben zoals:

  • Het aquarium krijg teveel licht waardoor de CO2 behoefte van de planten te groot wordt.
  • Er is een slechte doorstroming waardoor er niet overal genoeg CO2 in het aquarium is.

Behalve een CO2 tekort kunnen er ook andere redenen aan de oorzaak liggen van draadalgen in het aquarium:

  • Er is een ammonium-piek
  • De pH en kH waarde zijn uit balans.

Hoe draadalgen uit het aquarium verwijderen?

Draadalgen kan je gemakkelijk verwijderen door ze met behulp van een stokje oid als het ware oprollen als een suikerspin. Sommige stengelplanten kunnen echter soms zo hardnekkig aangetast zijn door de draadalgen dat je ze beter in hun geheel verwijdert.

Enkel het verwijderen van de draadalgen biedt geen oplossing voor het probleem. Lees daarom hieronder hoe je het probleem kan aanpakken en weer van deze algen verlost raakt.

Draadalgen bestrijden doe je zo

Ben je niet zeker wat er nou precies aan de oorzaak ligt van de draadalg explosie in je aquarium? Volg dan onderstaande stappen.

Stap 1: Meten en controleren

Als eerste willen we de oorzaak vinden van je draadalg

  • Controleer eerst en vooral je filter en uitstroom om jezelf ervan te verzekeren dat er een goede doorstroming in het hele aquarium is.
  • Meet je waterwaarden! Controleer de pH, kH en Ammonium. Heb je geen Co2 test? Dan kan je aan de hand van de pH en kH waarde het CO2 gehalte berekenen.

Stap 2: Voer een groot onderhoud uit

Ongeacht de oorzaak nu bij een CO2 tekort, ammonium of foutieve pH/kH balans ligt, is het altijd aan te raden om een groot onderhoud uit te voeren.

  • Ververs ongeveer 25% tot 50% van het aquariumwater.
  • Spoel je filterwatten in een emmer gebruikt aquariumwater
  • Richt de uitstroom van je filterpomp zo dat je een goede doorstroming hebt door de hele bak

Stap 3: Meer CO2 of minder licht?

Ligt de oorzaak bij een CO2 tekort, dan is het tijd om dit weer in balans te brengen.

  • Beschik je reeds over een CO2 installatie, dan volstaat het om geleidelijk het CO2 gehalte op te schroeven. Meet je pH en kH waarde om het juiste CO2 gehalte te berekenen via de redfield ratio.
  • Heb je geen CO2 installatie, dan gaan we kunstmatig de CO2 behoefte van de planten terugdringen, door ze geleidelijk aan dagelijks wat minder licht te geven. De planten zullen wel trager groeien, maar verbruiken dan ook minder CO2 zodat dit weer in balans komt. In aanvulling hiervan kan je ook een aantal drijfplanten introduceren. Best wel de soorten die korte wortels hebben, zodat ze niet vol alg gaan zitten.
  • Schijnt er overdag veel (in-)direct zonlicht op het aquarium? Doe dan de gordijnen dicht!

Stap 4: Zorg voor een gezonde plantengroei

Planten en algen zijn concurrenten van elkaar. Door voor een gezonde plantengroei te zorgen krijgen de algen geen kans meer om verder te groeien.

  • Voeg wekelijks vloeibare plantenvoeding toe. Vb Easylife Profito.
  • Heb je geen CO2 installatie? Overweeg dan om dagelijks Easylife EasyCarbo te gebruiken.

Stap 5: Gebruik een hulpmiddel

Soms is het probleem zo groot en hardnekkig dat je een extra hulpmiddel kan gebruiken om je bak weer volledig algenvrij te makken. Easy Life Bio Exit en Tetra Algumin zijn enkele van de beste producten in de handel om de strijd met draadalgen aan te gaan.

Vooraleer je overgaat tot deze laatste stap, moet je alle vorige stappen correct uitgevoerd hebben. De hulpmiddelen pakken de oorzaak van het probleem namelijk niet aan!

Eigen ervaringen met draadalg

In de tijd van ouderwetse TL lampen boven het aquarium heb ik zelf nooit problemen met draadalg in het aquarium gehad. Dit terwijl ik meer dan 10 aquariums had.

Mijn plantenbak (Juwel Rio 180) kreeg destijds 10u licht per dag. De TL lampen waren voorzien van reflectors voor extra licht. CO2 heb ik nooit toegevoegd. Algen heb ik ook nooit gehad in dit aquarium. Behalve dan die ene keer dat de lampen een hele week hebben gebrand terwijl ik in het buitenland was.

In de nieuwe Juwel Rio 120 van een vriendin, met de nieuwe Led lampen is de verlichting zo sterk, dat de CO2 behoefte van de planten ook enorm is toegenomen. Met slechts 5-6u licht per dag is de CO2 behoefte reeds dusdanig groot dat ze haast verplicht was om een C02 installatie aan te schaffen in de strijd tegen draadalg.

Proefondervindelijk konden we ook vaststellen dat draadalg in bepaalde opstellingen niet automatisch ontstaat, maar eens het geïntroduceerd wordt (dmv plantjes) deze wél kan overwoekeren. Let dus zeer goed op waar je je planten vandaan haalt! Zelfs in de aquarium speciaalzaak kan je wel eens ongevraagd draadalg meekrijgen en introduceren in je eigen aquarium.