Zweefalgen in het aquarium zorgen ervoor dat het water groen-gelig kleurt.
Oorzaken en bestrijding van zweefalgen
Deze algen kunnen op verschillende manieren veroorzaakt worden, soms door een combinatie van factoren.
Direct daglicht
De meest voorkomende oorzaak is teveel direct daglicht op het aquarium. De oplossing is simpel, zorg ervoor dat er geen directe zon op het aquarium op het aquarium valt en hou de gordijnen vaker gesloten.
Te lange belichtingsduur:
Mogelijk kan deze algensoort ook veroorzaakt worden door een te lange belichtingsduur, meestal is dit in combinatie met te weinig voedingsstoffen voor de planten of een gebrek aan planten. Schroef de belichting terug naar max 8u per dag en zorg voor voldoende voedingstoffen voor de planten.
Ammoniumpiek:
Een te hoge ammonium concentrate in het water kan ook een mogelijke oorzaak zijn. Controleer het Ammonium (NH2) gehalte in het aquarium. Dode vissen, het omwoelen van de bodem, of teveel voederen zijn enkele mogelijke oorzaken van een ammoniumpiek. Ververs meteen 30-50% van het water in dit geval en verwijder tegelijkertijd ook al het vuil dat op de bodem ligt.
Zweefalgen bestrijden:
Voer een waterwissel van 50% door en verwijder al het vuil dat op de aquariumbodem ligt. Schroef tegelijkertijd ook de belichting terug naar max 8u per dag en zorg dat er voldoende voedingsstoffen voor de planten aanwezig zijn. Als je weinig of geen planten in je aquarium hebt doe je er ook goed aan om enkele bosjes snelgroeiende zuurstofplanten aan te schaffen.
In ernstige gevallen kan je best het aquarium 3 dagen dagen lang verduisteren en om nadien een stevige waterwissel van 50% door te voeren.
Bij blijvende problemen kan een UV filter echter een oplossing bieden.