Aquarium filters

Waarom is een aquarium filter nodig?

Een aquarium filter is noodzakelijk in élk aquarium. Zonder filter zullen je vissen snel ten dode opgeschreven zijn. Net als andere dieren laten je vissen uitwerpselen achter in het aquariumwater. Samen met het voer dat niet opgegeten wordt zal dit beginnen rotten en zullen binnen de kortste tijd de nitriet en nitraat gehaltes dodelijk worden voor je vissen. Dit is dan ook een van de hoofdredenen waarom je geen vissen in een viskom of bokaal kan houden.

De werking van een aquarium filter

Een aquarium filter zorgt voor:

  • afbraak van afvalstoffen
  • aanmaak van gezonde bacteriën en stabiele waterwaarden
  • watercirculatie
  • Houdt het wateroppervlak helder

Filtercapaciteit:

Het debiet van een filter is zeer belangrijk. Voor gezelschapsaquaria geldt in regel dat de volledige aquariuminhoud 3x per uur door de aquarium filter wordt gepompt. Bij Afrikaanse cichliden aquaria is dit zelfs 4x.

Soorten aquarium filters:

Ingebouwde filters:

Vele aquariums zoals bijvoorbeeld het merk Juwel komen met een vaste ingebouwde filter in het aquarium. In deze ingebouwde aquariumfilters worden verschillende soorten filtersponzen gebruikt met elk een eigen kleur. Soms wordt dit gecombineerd met filtersubstraat. Het is belangrijk om de filtersponzen en het substraat altijd in de juiste volgorde de plaatsen en alleen op de aangewezen tijdstippen te vervangen.

Inhang Binnenfilters:

Voor aquariums zonder ingebouwde filter zijn er natuurlijk talloze inhangfilters verkrijgen die volgens hetzelfde princiepe werken. De Eheim Aquaballs zijn bijvoorbeeld populaire filtersystemen met hetzelfde princiepe als de juwel aquarium filters.

Luchtfilters

Deze aquarium filters worden aangedreven door een aparte luchtpomp. Ze worden vaak gebruikt in kleine kweekbakken of quarantainebakken, maar zijn niet geschikt voor beginners-aquaria of het gezelschapsaquarium. Het filteroppervlak is namelijk te klein hiervoor.

Externe Potfilters

Een externe aquariumfilter bied het voordeel dat je geen kostbare ruimte in je aquarium verliest. Bijgevolg dienen ze ook niet zo compact mogelijk te zijn, waardoor ze een grotere filtercapaciteit bieden. Dit is vooral handig bij grote plantenbakken of dichtbevolkte aquaria die een grotere filter vereisen. De populairste externe filters zijn ongetwijfeld de potfilters van merken zoals Eheim.

Filtermateriaal:

  • Filtermatten en watten
  • Biologisch filtermateriaal
  • Actieve kool
  • Zeoliet
  • Turf