Een aquarium voor de kinderen opstarten

Kinderen vinden het vaak geweldig om een aquarium met enkele visjes in huis te hebben. Het is niet alleen leuk om naar te kijken, maar het kan tevens ook eens zeer leerrijk zijn. Vele ouders halen dan ook speciaal voor de kinderen een aquarium in huis. Helaas blijkt het vaak na enkele maanden een ondoordachte aankoop te zijn geweest wanneer men niet genoeg kennis, tijd of interesse blijkt te hebben om het aquarium en de vissen te verzorgen. Na verloop van tijd zullen de vissen immers sterven door ziekte of verwaarlozing en wordt het aquarium te koop aangeboden. Zonde van het geld, maar vooral ook zonde van het dierenleed wat het met zich meebrengt.

Goudvis in een bokaal

Een goudvis in een bokaal lijkt misschien wel goedkoopste en meest voor de hand liggende keuze om de kinderen blij te maken,maar eigenlijk is dit pure dierenmishandeling. Om te beginnen heeft een goudvis véél meer zwemruimte nodig om gezond te kunnen leven. Een veelgehoorde fabel is dat vissen zich aanpassen aan de grootte van het aquarium, maar in feite is dit gewoon een groeistoornis die optreedt. Daarnaast zijn goudvissen ook grote vervuilers waardoor het aquarium over een goede filter dient te beschikken. Een goudvis in een kom is dan ook gedoemd om te sterven.

Naast het aspect van het dierenleed moet je jezelf ook de vraag stellen hoelang je kind plezier zal hebben aan een goudvis in een bokaal die de hele dag rondjes zwemt.

Welk aquarium moet ik dan aanschaffen?

Het is aan te raden om op z’n minst een aquarium van 60l aan te schaffen. De standaardmaat hiervoor is 60cm x 30cm x 30cm. Indien je echter de plaats en budget hebt kan je beter voor een groter aquarium kiezen. Behalve zwemruimte vereisen je aquariumvissen namelijk specifieke waterwaarden. Des te groter je aquarium, des te makkelijker het is om deze waterwaarden stabiel te houden. Kleinere aquariums zijn enkel aan te raden voor gevorderde aquarianen, maar zeker niet voor beginners.

Meer informatie vind je op de pagina “Keuze van het Aquarium” en “Waterwaarden”.

Wat heb ik nog allemaal nodig?

Behalve het aquarium heb je ook nog een filter, verwarming en aquariumlampen nodig. Vele aquaria zijn gelukkig standaard uitgerust van al deze benodigdheden.  Meer informatie over de benodigde techniek kan je op desbetreffende pagina’s vinden.

Aanvullend heb je de volgende zaken nodig:

  • Thermometer
  • Algenkrabber
  • Vangnetje voor de vissen
  • Grind of zand voor op de bodem
  • Planten
  • Visvoer

Wie zorgt er voor het aquarium?

In 90% van de gevallen zullen de ouders uiteindelijk opdraaien voor het onderhoud van het aquarium. Je kan er dus beter op voorhand op ingesteld zijn. Het is natuurlijk wel de ideale manier om samen met je kind(eren) een gezamenlijke en leerrijke hobby te delen. Maar dan zullen de ouders immers ook even gemotiveerd en leergierig moeten zijn als de kinderen.

Opstart van het aquarium:

Een aquarium opstarten heeft tijd nodig. Je kan niet zomaar je aquarium vullen en de vissen erin plaatsen, want dan loop je het risico dat ze komen te sterven. Het duurt gemiddeld 2-3 weken vooraleer alle schadelijke stoffen uit je aquarium gefilterd zijn en het water geschikt is om de eerste vissen te plaatsen. Een aquarium opstarten vereist dus een portie geduld. Meer informatie hierover vind je op de pagina “Opstart van het aquarium

Welke vissen zijn geschikt?

Alle vissoorten hebben zo hun eigen vereisten voor de waterkwaliteit en benodigde zwemruimte. Sommige soorten leven in scholen, anderen in groepsverband of solitair. Niet alle vissoorten kunnen met elkaar in hetzelfde aquarium geplaatst worden, dus het is belangrijk om je eerst uitgebreid te informeren en rekening te houden met de vereisten van de vissoort alvorens tot aankoop over te gaan.

Vooral levendbarenden zijn geliefde beginnersvissen voor kinderen en volwassenen. Naast de grote variëteit in kleuren zijn ze ook nog eens relatief makkelijk houdbaar en goedkoop in aanschaf. Bovendien planten deze visjes zich zeer snel en gemakkelijk voort, waardoor je in goeie omstandigheden maandelijks jonge visjes kan verwachten. Voor de kinderen is het dan ook een hele belevenis om te wachten tot de jongen geboren worden en te zien hoe ze opgroeien. Enkele populaire soorten zijn:

  • Guppy’s
  • Black Molly’s
  • Platy’s
  • Zwaarddragers

De guppy’s kunnen best gehouden worden in een aquarium van minstens 60l. De andere soorten hebben al snel een aquarium van 80 tot 100 liter nodig.  Je kan ze best per 3 houden met per mannetje 2 vrouwtjes. Zo worden de vrouwtjes niet constant lastig gevallen door de opdringerige mannetjes. Omdat deze visjes zich zo snel voortplanten is het aan te raden om met slechts met 1 max 2 trios te beginnen, anders is er al snel sprake van overbevolking in het aquarium.

Aquarium planten en decoratie:

Aquariumplanten vervullen een belangrijke functie in het aquarium. Ze zorgen voor zuurstof, helpen het water te zuiveren en dienen als schuilplaats voor de vissen. Je kan dus beter echte aquariumplanten kopen ipv plastic decoratie.

Er bestaan verschillende soorten aquariumplanten, waarvan sommigen nogal hoogeisend aan de waterkwaliteit kunnen zijn. Gelukkig zijn er ook zéér makkelijk houdbare aquariumplanten die weinig eisen aan de waterkwaliteit stellen en snel groeien. Ze worden ook wel zuurstofplantjes genoemd. Enkele voorbeelden zijn:

  • Waterpest
  • Fonteinkruid
  • Hoornblad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *