Juwel interne aquarium filters – Alles wat je moet weten

Juwel Aquariums is ongetwijfeld een van de bekendste aquarium-merken die we hier kunnen vinden. De complete aquariums, volledig voorzien van verlichting en ingebouwde filter hebben een zeer goede reputatie. Toen ik meer dan 12 jaar geledn mijn eerste aquarium kocht was dat ook de reden waarom ik voor een Juwel aquarium koos.

Het “Bioflow” filtersysteem beschikt over een groot oppervlakte en biedt voldoende plaats voor het gebruik van diverse filtermedia. In dit artikeltje krijg je een overzicht de voor en nadelen van een ingebouwde Juwel aquariumfilter, de werking van alle verschillende filtersponzen en in welke volgorde ze nou moeten.

De voor- en nadelen van een interne Juwel aquariumfilter

De Juwel filtersystemen zijn prima ontworpen en doen uitstekend hun werk. Ze beschikken over een relatief grote inhoud en dankzij hun krachtige pomp beschikken ze over een goede filtercapaciteit die geschikt is voor de meeste gezelschapsaquaria voor beginnende en gevorderde aquarium hobbyisten.

Maar er zijn ook een aantal nadelen aan dit filtersysteem verbonden. Het eerste en meest voor de hand liggende nadeel is de plaats die deze filters innemen. Dit is natuurlijk logisch voor een ingebouwde filter en Juwel heeft zijn best gedaan om de filter, samen met het verwarmingselement, netjes weg te werken in de hoek. Toch is de filter niet zo makkelijk uit het zicht te verbergen als een inhang-filter die je kan plaatsen waar je wil, afhankelijk van je inrichting. De planten die voor de filter staan krijgen door de omvang van de filter aanzienlijk minder licht, waardoor ze minder goed groeien en er dus minder goed in slagen de filter te verbergen. Wie echt een volle plantenbak wil is beter af met een externe filter.

Een tweede nadeel dat ik meermaals mocht ondervinden bij de ingebouwde Juwel aquariumfilters is dat jonge visjes, garnalen, maar ook appelslakken en zelfs zwemmers uit de bovenste waterlagen zich een weg wisten te banen tot in het filter. Meestal liep het wel goed af, maar in enkele gevallen is er wel eens een jonge endler-gup of vuurgarnaal dood teruggevonden tussen het filtermedium. Mits wat knutselwerk valt dit probleem echter te voorkomen.

Deze nadelen zullen enkel voor de veeleisende aquarium-liefhebbers een rol spelen. Zelf ben ik jarenlang tevreden geweest van het makkelijk te onderhouden Juwel filtersysteem in mijn gezelschapsaquarium. De filtercapaciteit is duidelijk beter dan vele inhang aquariumfilters. Pas wanneer je echt veel eisen aan je aquarium gaat stellen en er een heuse hollandse plantenbak of een echt biotoopaquarium wil van gaan maken wegen de nadelen door op de voordelen en is een externe filter aan te raden.

De verschillende filtermedia en hun functie

Juwel aquariumfilters maken gebruik van filtersponzen, die elk hun eigen specifieke kleur, textuur en werking hebben. Aanvullend op de filtersponzen is er ook filtersubstraat verkrijgbaar. Voor een optimale werking is het aangeraden om van beide filtermedia gebruik te maken. Ook al beweert men anders, niet al deze filtermedia zijn essentieel. Sommige kan je beter alleen in specifieke situaties gebruiken en voor andere filtermedia bestaan er doeltreffendere alternatieven.

De witte filterwatten worden in de Juwel aquariumfilters helemaal bovenaan geplaatst. Ze zijn essentieel en filteren de grove vuildeeltjes uit het water voor dat deze kunnen doordringen tot de andere filtermaterialen. Omdat ze het meeste vuil uit het aquarium opnemen moeten ze best om de week vervangen worden. Je kan hun levensduur proberen te verlegen door ze vb uit te spoelen, maar na enkele keren verliezen ze al snel hun werking. Het nadeel van andere goedkopere filterwatten is dat ze door hun afwijkende vorm niet goed aansluiten en hun werking missen.

De blauwe filtersponzen bestaan in grove en fijne uitvoering. Ook deze filtersponzen zijn essentieel in ieder aquariumfilter en bevatten het grootste deel van de bacterie-cultuur. De Juwel bioFlow Super maakt alleen gebruik van de fijne blauwe filtersponzen. De blauwe fijne filtersponzen worden altijd helemaal onderaan in het aquariumfilter geplaatst. Om de 3 maanden moeten ze eens schoon gespoeld worden in een emmer aquariumwater. Het is belangrijk om dit in aquariumwater te doen om geen al te groot deel van de bacterie-cultuur te verliezen. Pas wanneer de sponzen echt helemaal dichtgeslibt zijn en niet meer schoon te maken vallen, mogen ze vervangen worden. Best is om niet ineens alle grove filtersponzen te vervangen. 

Juwel Cirax is een filtersubstraat met dezelfde werking als de blauwe filtersponzen. Ze beschikken over een groot oppervlak zodat er zich zoveel mogelijk bacteriën kunnen hechten aan het substraat. De houder met het filtermedia wordt geplaatst bovenop de zachte blauwe filtersponzen. Als er een grove blauwe spons aanwezig is wordt deze bovenop het Juwel Cirax filtermedium geplaatst.

De groene grove filtersponzen (Juwel Nitrax) hebben een nitraatverwijderende functie. Nitraat is de biologisch afgebroken vorm van nitriet. Een te hoog nitraatgehalte kan dodelijk zijn voor je vissen, maar een te laag nitraat-gehalte kan dan weer resulteren in onvoldoende voedingsstoffen voor je planten met een algenplaat ten gevolge. De Juwel Nitrax filtersponzen hebben een gemiddelde werking van ongeveer 2 maanden. Daarna is hun nitraatverwijderende functie uitgewerkt en moeten ze worden vervangen. In een dichtbeplant aquarium met lage bezetting zijn deze filtersponzen niet altijd nodig. De beste methode om te weten of je deze spons nodig hebt is door geregeld je nitraat-waarde te controleren. Want meten is weten!

De zwarte filterspons is een actieve kool filter, bekend onder de naam Juwel bioCarb. Actieve kool heeft de eigenschap om talloze onzuiverheden uit het water te filteren. Het kan troebel water ook weer helder maken. Wanneer je enkele zieke vissen hebt gehad en medicijnen hebt toegevoegd is het raadzaam om deze dmv actieve kool er weer uit te filteren. Jammer genoeg heeft het ook de eigenschap om ook goede zaken uit het water te filteren, zoals delen van onze plantenvoeding of andere watertoevoegingen. Hierdoor moeten de Juwel bioCarb filtersponzen enkel ingezet worden wanneer het nodig is. Ze verliezen hun werking na 1 maand, waarna ze vervangen moeten worden.

Juwel Carbax is een actieve kool in substraatvorm met dezelfde werking als de zwarte filtersponzen. Na 2 maanden verliezen ze hun actieve werking en is het substraat aan vervanging toe.

Juwel Phorax heeft de eigenschap om fosfaat uit het aquarium te filteren.
Juwel Amorax filtert dan weer Ammonium uit het water.

Beide stoffen ontstaan meestal in het aquarium ten gevolge van een te hoge Nitriet-waarde (niet te verwarren met nitraat ! ). Daarom worden beide filtermedia vaak samen gebruikt. Hou er rekening mee dat het nitriet-probleem afzonderlijk moet aangepakt worden. Het Phorax filtermedium heeft een werking van 2 weken. Juwel Amorax heeft een actieve werking van 3 maanden.

Bron: https://www.juwel-aquarium.de/out/media/dlc/Filterung/Filtersysteme/NL_Change_Filter_Media.pdf

2 reacties

  1. De Beukeleer Raymond schreef:

    Mijnheer, Mevrouw,
    Heb een probleem met m’n aquarium Juwel 80cm.
    Als ik alles heb uitgekuist eb nieuwe filters heb gestoken en ik plaats m’n pompje er terug in na reiniging,
    dan hoor ik het wel draaien maar helaas zie ik aan ‘t water dat het z’n werk niet doet. Heb een nieuw pompje gekocht en idem dito alleen vibratie en verder niets.
    Nogmaals met een stofzuigertje in geweest waar het pompje staat om te zien of er toch nog vuil inzit, maar niets helpt. Als ik het pompje zo met de hand erin hou gaat het vanzelf en als het op z’n plaats zit niet ? Kunnen jullie mij helpen aub?
    Alvast bedankt,
    Vriendelijke groeten,
    De Beukeleer R.

  2. BertBeckers schreef:

    Beste,
    Dat is een merkwaardig probleem. Gezien het ook voorkomt met een nieuwe pomp ligt het wellicht niet aan de pomp zelf.

    Zit de filterpomp wel diep genoeg in de houder? Komt de uitstroom van de filter ook netjes overeen met de daarvoor voorziene opening?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *