Bij de aanschaf en opstart van een aquarium komt een hele boel kijken. Alles begint met het zoeken voor een gepaste plek voor je aquarium. Dat is er eentje waar er geen direct zonlicht in je aquarium schijnt. Dit kan enerzijds voor een frustrerende algenplaag zorgen en anderzijds kunnen de temperaturen zo te fel beïnvloedt worden. Hou er ook rekening mee dat het aquarium goed bereikbaar moet zijn voor onderhoudswerkzaamheden zoals planten snoeien en water verversen.
Heb je een gepaste plek gevonden? Dan is het nu tijd om te bepalen hoe groot het aquarium mag zijn.
De grootte en inhoud van het aquarium bepalen welke vissoorten je allemaal kan houden. Hou hier bij de keuze van je vissen ook rekening mee!
Nano-Aquarium (10l – 40l)
Een aquarium met een inhoud van 10-40l noemen we een nano-aquarium. De laatste decennia kom je deze kleine aquaria steeds vaker tegen als alternatief voor de ouderwetse vissenkom, die gewoonweg pure dierenmishandeling was. De moderne nano-aquaria zijn meestal uitgerust met alle basistechniek van een gewoon aquarium zoals een filter, verwarming en een lichtkap.
Sommige bedrijven zoals Superfish, adverteren deze aquaria als geschikt voor goudvissen. Dit zijn ze absoluut niet, aangezien een volwassen goudvis minstens 2x zoveel zwemruimte nodig heeft!
Een nano-aquarium is in mijn opinie absoluut geen geschikt beginnersaquarium.
Door de geringe grootte van een nano-aquarium is het aantal vissen en soorten dat je erin kan houden zeer beperkt. Tevens is het ook moeilijker om de waterwaarden in zo’n klein volume stabiel te houden in vergelijking met een groot aquarium. Beginners kunnen daarom beter een groter aquarium aanschaffen.
Een nano-aquarium is echter wél een zeer leuke aanwinst voor wie reeds een groter aquarium heeft. Of voor de ervaren aquariaan die een stijlvolle aquascape wil opstarten. Hierbij komt de nodige kennis, techniek en onderhoud aan te pas, die beginners vaak in de weg staan om echt te kunnen genieten van de hobby.
Beginners aquarium (60l – 180l)
Voor beginners wordt aangeraden om een aquarium met een inhoud van minstens 60l tot 180l aan te schaffen. Dat lijkt misschien groot, maar in werkelijkheid is een aquarium van 60l breed net groot genoeg om de hobby te starten met enkele klein blijvende vissen en garnaaltjes.
Heb je de ruimte? Overweeg dan zeker een 80cm aquarium of zelfs een 100cm aquarium. Deze bieden veel meer mogelijkheden qua viskeuze en inrichting. Mijn eerste beginnersaquarium was een Juwel Rio 180 met een breedte van 100cm.
Aquarium van 60cm breedte:
Juwel heeft in zijn Juwel Primo lijn 2 aquariums van 60cm breedte, waarvan de Juwel Primo 60 met inhoud van 60l en de Juwel Primo 70 met inhoud van 70l. Het prijsverschil tussen beide aquariums is verwaarloosbaar.
Aquarium van 80cm breedte:
Heb je ruimte voor een aquarium van 80cm breed? Dan heb je bij Juwel de keuze uit de Juwel Primo 110 of de Juwel Rio 125. Het verschil tussen de Primo 110 en de Rio 125 zit hem niet alleen in de inhoud van het aquarium maar ook in de verlichting en afwerking. De Rio 125 beschikt over 2 ledlampen terwijl de Primo 110 slechts 1 led lamp heeft. Wil je graag een mooie plantenbak, dan is het zeker de moeite om de Rio 125 te overwegen.
Aquarium van 1m breedte:
Een aquarium van 1m breedte is zowel geschikt voor beginners als gevorderden. De lengte van het aquarium leent zich uitstekend om een mooie plantenbak of een aquarium voor dwergcichliden op te starten.
Middelgroot aquarium (240l – 400l)
Hou je van grotere vissen, of droom je van een prachtige plantenbak, dan komen we al snel uit bij de middelgrote aquaria. Persoonlijk vind ik een aquarium met een breedte van 120cm ideaal geschikt als gezelschapsaquarium of als biotoopaquarium voor bijvoorbeeld zuid-amerikaanse dwergcichliden.
Een aquarium met breedte vanaf 1m50 is uiterst geschikt voor het houden van grotere cichliden, maanvissen, discussvissen etc. Ook voor een plantenaquarium is dit een zéér dankbaar formaat door de ruimte die het met zich meebrengt.