Het opstarten van het aquarium is een proces wat langer duurt en waar veel meer bij komt kijken dan je zou denken. Je kan er best een hele namiddag voor vrij nemen. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom probeer ik in deze gids een compleet stappenplan te geven.
Inhoudsopgave:
- De plaatsing van het aquarium
- De achterwand
- Welke aquariumbodem moet ik kiezen?
- Het aquarium vullen
- De eerste plantjes plaatsen
- Decoratie-materiaal
- 3 weken wachten op de nitrietpiek
- De eerste visjes plaatsen
De plaatsing van het aquarium:
Alles begint met de plaatsing van het aquarium. Een goede plek uitkiezen is uiterst belangrijk, want eens je aquarium gevuld is kan je het niet zomaar weer verplaatsen. Het aquarium moet makkelijk bereikbaar zijn voor onderhoudswerken uit te voeren. Direct zonlicht moet zoveel mogelijk vermeden worden, dit kan immers leiden tot enorme algengroei, wat voor de beginnende aquarium-liefhebber een grote bron tot frustratie kan zijn.
Het spreekt misschien voor zich, maar het is ook uiterst belangrijk dat het aquarium op een stevige tafel staat én loodrecht staat.
De achterwand
Nu je het aquarium een goede plaats hebt gegeven is het de laatste kans om te beslissen of je er een achterwand in wil plaatsen. Dit wordt vaak gedaan om de inrichting van het aquarium meer diepte te geven en natuurlijker te laten lijken. Soms wordt de achterwand ook uitgebreid naar de zijwanden. Vele mensen later er mos en sommige andere planten op groeien. Er zijn verschillende soorten achterwanden te koop in de handel. Voor het bevestigen dien je speciale aquarium silicone kit te gebruiken die geen giftige stoffen in het water achterlaat. Na het plaatsen van de achterwand moet de silicone kit goed uitharden. Je kan dus best wachten met het vullen van het aquarium tot de volgende dag.
Alternatief op een interne achterwand worden er ook wel eens posters gebruikt met rotsstructuur of in een effen donkere kleur. Het nadeel van posters is dat ze wel eens nat kunnen worden en niet meer zo strak tegen het glas blijven zitten, wat op den duur steeds minder mooi wordt.
De aquariumbodem:
Vooraleer je het aquarium kan vullen met water moet eerst nog de aquariumbodem geplaatst worden. Zorg ervoor dat de bodemlaag dik genoeg is voor de planten om wortels aan te maken. +/- 5cm is gemiddeld wel een goede richtlijn voor de bodemdikte.
Aquariumzand:
Zandbodems zijn de ideale ondergrond voor wie cichliden, meervallen en / of algeneters wil houden.
Voor plantenbakken of gezelschapsaquaria is een zandbodem minder geschikt gezien de bodem kan dichtslibben wat de waterwaarden negatief kan beïnvloeden.
Aquariumgrind:
Aquariumgrind is verkrijgbaar in allerlei kleuren en korreldikte. Felle kleuren worden door de vissen als onnatuurlijk ervaren en kunnen veel onnodige stress opleveren. Een donkere ondergrond kan ervoor zorgen dat de kleuren van sommige vissen veel helderder lijken.
Voedingsbodem:
Er bestaat grote verdeeldheid in de aquariumwereld over het plaatsen van een voedingsbodem. Het zou de plantengroei bevorderen, maar in mijn eigen ervaring heb ik er meer nadelen dan voordelen aan ondervonden. Het nadeel van een voedingsbodem is dat deze al snel naar boven kan komen wanneer je planten gaat verplaatsen, of wanneer je vissen hebt die in de bodem woelen. Dit zorgt ervoor dat het water en de bodem altijd verontreinigd lijken.
Op de pagina Plantenvoeding vind je diverse alternatieven ter vervanging van een voedingsbodem.
Het aquarium vullen:
Als de bodem en eventuele voedingsbodem eenmaal geplaatst zijn kan je eindelijk beginnen met het vullen van het aquarium. Dit kan gewoon met kraantjeswater via de tuinslang of met de hulp van enkele emmers. Zorg ervoor dat het schone emmers zijn zonder sporen van poetsproducten.
Nu het aquarium eindelijk gevuld is kan je de filter en verwarming plaatsen. Lees aandachtig de handleiding van de filter en vul deze zoals aangegeven met het nodige filtermateriaal. De verwarming kan nu ook aangesloten worden en ingesteld worden rond de 25°C als ideale begintemperatuur. Ten slotte kan je ook de aquariumverlichting aansluiten, bij voorkeur met een tijdsschakelaar ertussen. Dit zorgt voor een vaste regelmaat die je planten en vissen erg op prijs stellen. Stel de tijdsschakelaar de eerste dagen in op 8u licht per dag. Geef tijdens de opstartperiode zeker niet langer licht, want dit bevordert de ongewenste algengroei. Tijdens de eerste 3 weken kan je geleidelijk aan de hoeveelheid licht opschroeven naar max 11-12u licht per dag.
De eerste planten plaatsen
Eens het water een temparatuur boven de 20 graden heeft bereikt kan je de eerste plantjes in het aquarium plaatsen. Je doet er best aan om te beginnen met enkele makkelijke snelgroeiende zuurstofplanten te plaatsen en het plantenbestand de komende weken geleidelijk aan uit te breiden. Enkele geschikte soorten zijn waterpest, hoornblad en fonteinkruid.
Verwijder altijd eerst de loodjes of potjes met glaswol die rond de plantjes zitten voordat je ze in de grond stopt.
3 weken geduld
Nu eindelijk het aquarium gevuld is, is het jammer genoeg nog steeds niet klaar om visjes in te plaatsen. Eerst moet er een gezonde bacterie-cultuur in de aquariumfilter ontstaan. Dit proces duurt zo’n 3-tal weken. Tijdens deze periode zal er zich onvermijdelijk een nitriet-piek voordoen, welke dodelijk is voor je vissen.
Omdat geduld niet voor iedereen de beste eigenschap is bestaan er tegenwoordig middelen om de nitriet-piek tijdens de opstart te vermijden om zo sneller de eerste visjes te kunnen plaatsen. Sera heeft hiervoor een vloeibaar filtermedium ontwikkeld dat de noodzakelijke bacteriën aan het water toevoegt om zo de nitriet-piek te vermijden. Het product valt alleen te gebruiken meteen na het vullen van het aquarium. In combinatie met Sera Aquatan zou je na 24u reeds de eerste visjes aan het aquarium kunnen toevoegen.
Mijn advies: Gebruik de producten als hulp bij de opstart, maar probeer alsnog zo lang mogelijk te wachten voor je de eerste vissen plaatst. Lees ook nauwkeurig de bijsluiter!