Slakkenplaag in het aquarium

Vaak zijn slakken ongenodigde gasten in het aquarium waarvan de eitjes vaak ongemerkt via planten, voedsel of zelfs het bodemsubstraat in het aquarium terecht kunnen komen. Omdat ze in staat zijn om zichzelf snel en veelvuldig voort te planten kan de slakkenpopulatie soms uit de hand lopen en een ware plaag vormen. In grote aantallen kunnen ze het aquariumwater onnodig belasten. Sommige soorten staan erom bekend om van de aquariumplanten te eten. Het is daarom aan te raden om nieuwe plantjes altijd goed uit te wassen in een emmer met aquariumwater, alvorens ze in het aquarium te plaatsen.

Hieronder een klein overzicht van de meest voorkomende slakkensoorten in het aquarium

Posthoornslakken

Deze slakken danken de naam aan de vorm van hun huisje. Ze leven voornamelijk op de bodem op zoek naar algen en voedselresten. Ze kunnen zich snel voortplanten, maar laten de aquariumplanten met rust. Het zijn dus eerder nuttige slakken.

Puntslakken

Zoals de naam al zegt hebben deze slakken een langwerpige puntvorm. Ze leven overdag vooral in de aquariumbodem en komen pas ‘s avonds naar boven.  Puntslakken vormen geen bedreiging voor de aquariumplanten en zijn zeer nuttig omdat ze de bodem luchtig houden.

Poelslakken

Poelslakken staan erom bekend om ook aan gezonde planten te eten. Ze kunnen zich ook zeer snel voortplanten. Deze slakken kan je dus best uit het aquarium houden.

Hoe een slakkenplaag in het aquarium bestrijden?

Slakkenval

Het vergt wat tijd en geduld, maar naar mijn mening is een slakkenval dé beste manier om van een slakkenplaag af te komen. De simpelste slakkenval is een stukje geblancheerde komkommer op een vorkje met daaraan een touwtje. In de handel zijn er ook geavanceerdere slakkenvallen verkrijgbaar.

De meeste slakken worden pas actief wanneer het donker is. Wacht dus  minstens een uurtje na de aquariumverlichting is uitgegaan om de slakkenval leeg te halen.

Slakkeneter

Slakken etende vissen zoals kogelvissen en botia’s worden ook wel eens aangeschaft om komaf te maken met een slakkenplaag.  Dit is echter een compleet foute oplossing voor het probleem. Wanneer alle bijna alle slakken uit het aquarium opgegeten zijn ontstaat er een voedseltekort. Daarnaast passen deze vissoorten niet zomaar in een gezelschapsauqarium maar vereisen ze een speciaalaquarium.

Slakkenetende Slakken

Je leest het goed, er bestaat ook een kannibalistische slakkensoort, nl Anatome Helena. Deze slakken planten zich langzaam voort waardoor ze geen plaag kunnen vormen. Wanneer ze geen andere slakken kunnen vinden voeden ze zich met algen of voedselresten.  Deze slakken kunnen  nuttig zijn om de algemene slakkenpopulatie in stand te houden. Bovendien zijn ze mooi gekleurd en een aparte verschijning in het aquarium.