CO2 is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de aquariumplanten. De CO2 behoefte van de aquariumplanten is dan weer afhankelijk van de hoeveelheid licht. Des te meer licht, des te sneller de planten groeien en des te meer CO2 er verbruikt wordt.
- Waarom is CO2 belangrijk in het zoetwater aquarium?
- Aquarium zonder CO2 toevoeging
- CO2 Gehalte in het aquarium meten:
- Oorzaken van een CO2 tekort in het aquarium
- Gevolgen van een CO2 tekort in het aquarium
- Hoe beïnvloedt de CO2-waarde de pH-waarde?
- CO2 aan het aquarium toevoegen
- Bereken het juiste CO2 gehalte voor je planten met de Redfield Ratio
- Welke planten kunnen in het aquarium zonder co2 toevoeging?
Waarom is CO2 belangrijk in het zoetwater aquarium?
CO2 is een belangrijk element voor de gezonde groei van je aquariumplanten. Planten gebruiken CO2 in het proces van fotosynthese, waarbij ze koolstofdioxide omzetten in suikers en zuurstof. Dit proces zorgt voor de energie die planten nodig hebben om te groeien en te bloeien.
Bovendien draagt CO2 bij aan gezonde plantengroei en kan het helpen om algen onder controle te houden. Als er te weinig CO2 in het aquarium aanwezig is, kan dit leiden tot slechte plantengroei en een toename van algen.
Aquarium zonder CO2 toevoeging
Het is uiteraard prima mogelijk om een aquarium zonder CO2 toevoeging te houden. Hou er wel rekening mee dat je dan beperkter bent in het aanbod aan aquariumplanten dat je succesvol in je aquarium kan houden. Echter wanneer je je beperkt snelgroeiers en weinig licht vereisende plantensoorten kan je alsnog een mooi beplant aquarium inrichten.
Belangrijk is om je planten voldoende plantenvoeding te geven zodat er geen tekorten ontstaan waardoor algen de overhand nemen. Overdrijf zeker niet met de hoeveelheid licht wanneer je een aquarium zonder C02 toevoeging hebt. Meer licht betekent namelijk een hogere vraag naar CO2 van je planten.
CO2 Gehalte in het aquarium meten:
Je kan het CO2 gehalte in het aquarium meten met behulp van een klassieke druppeltestset. Echter er bestaan ook CO2 indicators die een permanente indicatie kunnen aangeven.
Oorzaken van een CO2 tekort in het aquarium
In tegenstelling tot in de natuur, is ons aquarium een gesloten ecosysteem waar het natuurlijke co2 gehalte in het water sneller uitgeput raakt. Tevens speelt ook de hoeveelheid licht je aquarium krijg per dag een belangrijke rol op de CO2 behoefte van je aquariumplanten. Des te meer licht de planten krijgen, des te groter de CO2 behoefte wordt.
Gevolgen van een CO2 tekort in het aquarium
Een tekort aan CO2 in het aquarium belemmert niet alleen de plantengroei maar kan vaak ook resulteren in allerlei soorten algen zoals draadalg, baardalg en zweefalg.
Een CO2 tekort in het aquarium kan simpelweg opgelost worden door de hoeveelheid licht te verminderen en zo de vraag naar CO2 te doen afnemen, of door extra CO2 toe te voegen.
Hoe beïnvloedt de CO2-waarde de pH-waarde?
Het CO2 gehalte is verbonden met de pH en kH waarde. Wanneer het CO2 gehalte stijgt zal de pH waarde zakken. De kH waarde is in de meeste aquariums stabiel.
CO2 aan het aquarium toevoegen
Er zijn verschillende manieren om de CO2-waarde in het aquarium te verhogen. De meest gebruikte methode is het injecteren van CO2-gas via een diffusor of reactor. Hierbij wordt het CO2-gas geleidelijk aan het aquariumwater toegevoegd, waardoor de CO2-waarde toeneemt. Een andere optie is het toevoegen van CO2-supplementen, die verkrijgbaar zijn in vloeibare of tabletvorm.
Easylife Easycarbo
Je kan het CO2 gehalte in het aquarium het gemakkelijkst verhogen dmv Easylife Easycarbo. Dit is een vloeibare toevoeging waarvan je de dagelijkse aangeraden hoeveelheid aan het aquariumwater moet toevoegen.
Bio CO2 Installatie
Een ander alternatief om CO2 aan het aquariumwater toe te voegen, zonder een dure CO2 installatie met drukfles in huis te halen zijn de Bio CO2 sets die op de markt zijn. Bij het aanschaffen van een bio CO2 installatie is het belangrijk om te kijken of er een buffer systeem aanwezig is, zodat de co2-toevoer constant blijft én of de CO2 toevoer ‘s nachts bij het uitschakelen van de lampen automatisch uitgeschakeld wordt of het manueel moet gebeuren. ‘s Nachts verbruiken de planten namelijk geen CO2 waardoor de CO2 toevoer moet uitgeschakeld worden om een CO2 vergiftiging van je vissen te vermijden.
Wie een CO2 systeem heeft kan dit uitbreiden met een pH controller, die ervoor zorgt dat de pH waarde stabiel blijft.
Bereken het juiste CO2 gehalte voor je planten met de Redfield Ratio
Welke planten kunnen in het aquarium zonder co2 toevoeging?
Vele aquariumplanten hebben nood aan co2 toevoeging om het goed te doen. Toch zijn er gelukkig ook een aantal plantensoorten die het goed doen in het zoetwater aquarium zonder co2 toevoeging. Hieronder enkele voorbeelden:
- Annubias-soorten
- Javavaren
- Crypto-soorten
- Valisneria
- Ambulia
- Waterpest
- Hoornblad